Lezing Ayurveda

Ayurveda
Lezing Ayurveda

Op 12 februari 2024 geven Ronny en Marcel Toren een lezing over ayurveda bij Lichtfontein.

Wat is Ayurveda
Ayurveda is eenoud Indiaase gezondheidsleer. Het doel van ayurveda is de mens lichamelijk en geestelijk in harmonie te laten functioneren. Fundamenteel hieraan is de leer der vijf elementen nl. aarde, water, lucht/wind, vuur en ether. De combinatie van de elementen worden drie basisprincipes van het menselijk lichaam genoemd vata, pita en kapha. Er wordt gekeken welke elementen in meer of mindere mate overheersend zijn in het individu. Zijn bv. de elementen lucht/wind overheersend, dan zal men meer voeding moeten nemen die deze elementen (water en aarde) weer in balans brengen.

Ronny en Marcel geven tijdens de lezing alle informatie over de werking en mogelijkheden van Ayurveda. We kunnen hierbij bijvoorbeeld denken aan voeding
Door middel van voeding kan het lichamelijk functioneren verbeteren. In de ayurveda bepalen constitutie en disbalans in het lichaam wat de voeding gaat worden.

Massage is ook een onderdeel van de ayurvedische behandeling. Masseren volgens ayurvedische principes wordt in de regel met olie gedaan, die volgens de ayurveda kruiden bevatten die een belangrijke therepeutische werking hebben.

Om het afweersysteem te versterken en het verouderingproces tegen te gaan, kan reiniging van groot belang zijn. Ayurveda kent vele vormen van reiniging zoals klisma, darmreiniging, bloedreiniging, vasten en Pancha Karma. Dit is het bekendste onderdeel van de ayurveda. Via het vijfvoudig systeem wordt het lichaam op verschillende niveaus gereinigd.
De Pancha Karma wordt onder supervisie van een ayurveda therapeut gedaan. Het geestelijk functioneren moet voor het lichamelijk welzijn in orde zijn. Geestelijke benadering in de vorm van yoga en meditatie is een belangrijk onderdeel. We leven immers in een tijd waar van veel onrust waardoor onze geest constant wordt opgejaagd door impulsen van buitenaf en gevoelsimpressies van binnenuit.

Tijd: 19.30 – 22.00 uur
Kosten: € 10,00 – inclusief koffie/thee met iets lekkers
Reserveren vooraf!

Let op: Vervolgens is er ook nog een verdiepende Ayurveda tweedaagse op 6 en 7 april.

Direct aanmelden